Συνέντευξη Wings in Motion






Λίγα λόγια για την πορεία του συγκροτήματος ως τώρα;

Οι Wings In Motion δημιουργήθηκαν τον Σεπτέμβρη του 2008 από εμένα και τον Pete.Στην συνέχεια ήρθε ο Κωνσταντίνος(πλήκτρα), ο Ανδρέας(φωνή), ο Γιώργος(μπάσο) και ο Δευκαλίωνας(ντραμς).Η μπάντα έχει ηχογραφήσει ένα demo δύο τραγουδιών αλλα ουσιαστικά η πρώτη επίσιμη δουλειά μας είναι το promo τεσσάρων τραγουδιών που έχουμε κυκλοφορήσει από τον Μάρτιο. Σχεδόν ένα μήνα μετά γυρίσαμε και το πρώτο βίντεοκλιπ μας για ένα από τα κομμάτια του Promo, το "Through The Shadows". Στο διάστημα αυτό των τριών χρόνων έχουμε πραγματοποιήσει αρκετές live εμφανίσεις σε γνωστούς συναυλιακούς χώρους της Αθήνας. Σπουδαιότερο live μέχρι στιγμής ήταν η εμφάνιση μας στο φετινό Schoolwave ως guests πριν ακριβώς απο τους headliners ενώ τον Ιούνιο κερδίσαμε το Battle of the Bands για το 2011.





 Ποια κατά την γνώμη σου είναι η καλύτερη στιγμή σας μέχρι σήμερα.

 Αναμφισβήτητα η νίκη στο Battle of the Bands. Ήταν η πρώτη συμμετοχή μας σε οποιονδήποτε διαγωνισμό και όπως καταλαβαίνεις μια τέτοια πρωτιά, που αποδεικνύει οτι στον κόσμο αρέσει αυτό που έχεις να δώσεις ως μπάντα, ήταν πολύ σπουδαία για μας. Το γεγονός ότι στον διαγωνισμό αυτό συμμετείχαν πολύ δυνατά συγκροτηματα απο όλη την Ελλάδα κάνει αυτή τη διάκριση ακόμα πιο σημαντική για τους WIM.


 Ποια συγκροτήματα έχουν επηρεάσει τον ήχο σας;

Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε συγκεκριμένα ονόματα γιατί με τους Wings προσπαθούμε να διαφοροποιούμαστε από τις μπάντες που μας αρέσει να ακούμε. Το κατά πόσο το καταφέρνουμε το κρίνει το κοινό που μας ακούει. Ουσιαστικά επιρροή μας είναι οι καλλιτέχνες που συνδιάζουν στον ήχο τους το βαρύ riffing με την μελωδία. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και εμείς με την σειρά μας, να συνδιάσουμε την δύναμη που εκ φύσεως έχει η metal,με τα μελωδικά στοιχεία, είτε αυτά εκφράζονται μέσω μίας κιθαριστικής μελωδίας, είτε μέσω της ενορχήστρωσης των πλήκτρων,είτε μέσω της φωνής.


 Αγαπημένος δίσκος  (all time).

 Δύσκολο να αναφερθώ μόνο σε ένα. Έρχονται πολλά ονόματα στο μυαλό μου, θα αναφέρω μόνο μερικά. The Black Album(Metallica), Scenes from a memory και Train of Thought(Dream Theater), Come Clarity(In Flames), Sacrament(Lamb of God), Fiction(Dark Tranquillity), The Wall και Dark Side of the Moon(Pink Floyd).


Αγαπημένος καλλιτέχνης (all time).

Metallica. Ακόμα και αν πλέον δεν ακούω τους δίσκους τους λόγω του οτι ψάχνω διαφορετικά στυλ, όταν έχεις μεγαλώσει με την μουσική μιας μπάντας ,δεν μπορείς, και στην τελική δεν θέλεις, να την αποβάλλεις.


 Αν γυρνούσες πίσω στο χρόνο ποια συναυλία θα ήθελες να (ξανά)δεις ?

Την συναυλία των Dream Theater στη Μαλακάσα, τον Αύγουστο που πέρασε.Ήταν απίστευτη βραδυά.


Καλύτερος δίσκος για το 2011  (ελληνικό η ξένο)?

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω έναν. Έμεινα πολύ ικανοποιημένος από το The Great Mass των Septic Flesh, ενώ πολύ αξιόλογη θεώρω και την δουλειά των In Flames στο Sounds of a Playground Fading και των Arch Enemy στο Khaos Legions.


 Η σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση στην Ελλάδα σας έχει επηρεάσει σαν μπάντα ?

 Δεν γίνεται να μείνεις ανεπηρέαστος όταν η χώρα στην οποία ζείς αντιμετωπίζει όλα αυτά τα προβλήματα. Οι οικονομικές δυσκολίες των τελευταίων μηνών καθιστούν ακόμα πιο δύσκολο το έργο μίας μπάντας που θέλει να αναδειχθεί και να χαράξει την δική της πορεία στον χώρο.Αυτό όμως δεν σημαίνει πως επιτρέπουμε στις εξελίξεις αυτές να μας απομακρύνουν με οποιονδήποτε τρόπο απο τον δρόμο που θέλουμε να ακολουθήσουμε.Οι καιροί αλλάζουν διαρκώς και πλέον ένας μουσικός δεν κάνει τις ίδιες κινήσεις που έκανε ,πριν δύο δεκαετίες για παράδειγμα, προκειμένου να ξεκινήσει την καριέρα του.Το να χρησιμοποιήσεις την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή ως δικαιολογία για να τα παρατήσεις είναι απλά η εύκολη λύση.Τα δεδομένα είναι καινούργια, και οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε σε αυτά.


 Νέο ελληνικό συγκρότημα που σου τράβηξε την προσοχή.

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την πορεία των Valet Parn. Μου αρέσει η μουσική τους και θεωρώ οτι έχουν κάνει σωστές κινήσεις για την εξέλιξη τους.

 Νέο ξένο συγκρότημα που σου τράβηξε την προσοχή.

 Animals as leaders. Μέσα απο την πρώτη και μοναδική δισκογραφική δουλειά τους έχουν αναπτύξει έναν αρκετά ιδιαίτερο ήχο και με ενδιαφέρει να δω κατά πόσο τα επόμενα χρόνια το κοινό θα ανταποκριθεί σε αυτό.


 Τι πιστεύεις  για την Ελληνική  μουσική σκηνή σήμερα ? Τι πιστεύεις ότι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια.

 Το βασικότερο που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ειναι η ποιότητα των μουσικών. Αναφέρομαι σε αλλαγή προς το καλύτερο.Πλέον απο πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την μουσική και ενδεχομένως με κάποιο όργανο και αυτό έχει δημιουργήσει πολύ ικανούς, και με όρεξη για δουλειά, μουσικούς ήδη από νεαρή ηλικία.Ωστόσο υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην ελληνική σκηνή τα οποία έγκεινται κυρίως σε ζητήματα νοοτροπίας.Αυτό είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε πρώτα ως Έλληνες και μετά ως μουσικοί και είναι ο λόγος για τον οποίο ο χώρος της ροκ μουσικής στην Ελλάδα δεν έχει κάνει ακόμα το αποφασιστικό βήμα για την πρόοδό του.Η νοοτροπία είναι κάτι με το οποίο γαλουχείται κάποιος και γι' αυτό είναι τόσο δύσκολο να την αποβάλλει.Δυστυχώς, λείπει η μεθοδικότητα στις επιλογές καριέρας του έλληνα μουσικού και πολλές φορές όχι λόγω άγνοιας, αλλά λόγω αμφισβήτησης των βημάτων που χρειάζεται να ακολουθήσει προκειμένου να έχει επαγγελματική επιτυχία, αν αυτή πάντα είναι το ζητούμενο.


Παλιότερα ακούγαμε μόνο ότι στην Ελλάδα οι μπάντες δεν έχουν τα μέσα την υποστήριξη τον τρόπο γενικά , για να προχωρήσουνε “παραπέρα” σε σχέση με τις μπάντες του εξωτερικού , πιστεύεις ότι ισχύει κάτι τέτοιο ?

 Το οτι αυτή την στιγμή έχω τη δυνατότητα να παρουσιάσω την μπάντα μου μέσω του rockinferno είναι μια ένδειξη οτι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.Υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν τα συγκροτήματα στην Ελλάδα και μπορώ να πω οτι και οι Wings έχουν βοηθηθεί αρκετά από τέτοιους ανθρώπους που κάνουν την δική τους προσπάθεια ώστε να πάει μπροστά η σκηνή.Θα σταθώ πάλι στα ζητήματα νοοτροπίας που πιστεύω πως είναι το μόνο στο οποίο υστερούμε σε σχέση με μπάντες του εξωτερικού.Με τον σωστό τρόπο σκέψης,επιμονή και σκληρή δουλειά μια ελληνική μπάντα μπορεί να φτάσει σε υψηλό επίπεδο και να κάνει καριέρα στο εξωτερικό.Άλλωστε υπάρχουν και οι ζωντανές αποδείξεις γι αυτό,οι Firewind,οι Septic Flesh, φυσικά οι Rotting Christ αλλά και ο Gus G. ξεχωριστά με το τεράστιο επίτευγμα που κατάφερε μέσα απο την δουλειά του, να πλαισιώσει ως κιθαρίστας τον Ozzy Osborne.Συνεπώς όλα τα υπόλοιπα θεωρώ πως είναι δικαιολογίες ωστέ να μην αναλάβουμε τις ευθύνες μας, είναι μέσα στο μυαλό μας και πουθενά αλλού.


 Λίγα λόγια για την διαδικασία σύνθεσης των κομματιών σας. Από πού πηγάζετε την έμπνευση ? Είναι δουλειά του ενός η ομαδική ?

 Μέχρι στιγμής τα περισσότερα κομμάτια ως συνθέσεις αφορούν προσωπική μου δουλεία και σε ορισμένα δουλειά του Pete.Όλοι δίνουν ιδέες και ο καθένας στην μπάντα ασφαλώς είναι υπεύθυνος για το όργανό του,αλλά οι συνθέσεις,λόγω και της φύσεως της μουσικής που παίζουμε,ξεκινούν απο την κιθάρα και στην πορεία χτίζονται.Όσον αφορά την έμπνευση είναι κάτι που δεν το ελέγχεις,ενδέχεται να παλεύεις μια ολόκληρη μέρα για μία καλή ιδέα και αυτή να μην έρχεται,και μέσα σε μερικά λεπτά να αποκτήσεις αρκετό υλικό για να συνθέσεις ένα κομμάτι.Τα πράγματα που μας εμπνέουν...τα πάντα μάλλον.Οτιδήποτε υπάρχει μέσα στο μυαλό σου μπορεί να γίνει η σπίθα για να δημιουργήσεις.


 Αν σας έκανε κάποια εταιρία endorsement (εάν δεν έχετε) τα όργανα ποια θα προτιμούσες να ήταν αυτή?

 Ασφαλώς θα συζητούσαμε οποιαδήποτε προσφορά απο κάποια εταιρία, ωστόσο ο καθένας μας έχει προτίμηση στην μάρκα που ήδη χρησιμοποιεί, δηλαδή Caparison και ESP κιθάρες για εμένα και τον Pete αντίστοιχα, Κοrg πλήκτρα, Warwick μπάσο και Pearl τύμπανα.


 Κάτι που θα ήθελες να προσθέσεις και δεν έχουμε καλύψει με τις πολυδιάστατες και ουσιώδεις ερωτήσεις μας ?

Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω το rockinferno.gr κι εσένα Μιχάλη τόσο γι' αυτή την συζήτηση όσο και για την υποστήριξη στους Wings In Motion.Όσον αφορά εμάς, τα πράγματα εξελίσσονται πολύ γρήγορα και έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας αλλά αυτό ακριβώς είναι που μας ικανοποιεί τόσο πολύ.Να 'στε καλά!

facebook: 
http://www.facebook.com/wingsinmotion




TABLATURES ALPHABETICAL

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z